Saturday, January 14, 2006

Stressless

Trafik och bilkörning är ett av många områden i tillvaron som lätt skapar stress. Men även i stressande miljöer och situationer finns det ofta små tillfällen att ta tillvara för att slappna av och sänka tempot.
Exempel:
Om du är ute och kör bil och får rött ljus - lägg ur växeln och dra åt handbromsen. Ta ett par djupa andetag och andas långsamt ut. Andas sedan normalt och följ din andning med din uppmärksamhet. Slappna av vid varje utandning och känn hur stressen allt mer rinner av dig.
När du får grönt - se det som en "ny start". Ta tillvara på tillfället att starta från ett lugnare och mer harmoniskt utgångsläge. Ge starten din fulla koncentration - se till att hålla ned tempo något i allt du gör. Släpp på handbromsen, lägg i växeln lugnt och koncentrerat och gasa lugnt iväg.
Du kan göra likadant när du är ute och går och får röd gubbe: se till att verkligen stanna (i stället för att leta efter första bästa tillfälle att springa över). När det blir grönt har du även då ett utmärkt tillfälle att "starta om", ta det lite lugnare och gå vidare lite mera avslappnat.
Gör nu: Prova att tänka som i exemplet ovan nästa gång du får röd gubbe. Fundera om det finns andra tillfällen då du blir stressad eller/och irriterad. Bli medveten om detta och försök slappna av, eller eliminera riskerna: Blir du irriterad av strumpor som halkar ned eller är hål i? Rensa ut och lägg några hundralappar på nya sköna kvalitétsstrumpor. Blir besviken om du inte får torka dig med favorit-handduken. Köp handdukar som alla är favoriter etc.

No comments: