Wednesday, January 18, 2006

Går det att förebygga Psykosocial ohälsa?

Rubriken var namnet på den föreläsning jag just lyssnat på. Föreläsare var professor Staffan Marklund från Stockholms Arbetslivsinstitut.

(Bilden på Staffan är hämtad från www.attraktivaarbetsplatser.se som också arrangerade föredraget).

Psykosocial ohälsa (ex utbrändhet, depressioner) är svårare att mäta än e.x buller på en arbetsplats eller hur väl arbetsplatsen är utformad utifrån ergonomiska rekomendationer. Det finns mätinstrument som mäter balansen mellan krav och kontroll. Man har dock inte kunnat etablera några "gränsvärden" som finns för ex. högsta tillåtna bullernivå på en arbetsplats. Dålig psykosocial arbetsmiljö har tydliga negativa effekter på sjukfrånvaro och sjuklighet! Det är därför av största vikt att försöka förbättra denna! Svaret på frågan i rubriken är JA!

De guldkorn jag tog till mig under föredraget vill jag dela med mig av:

:: Krav- och kontrollmodellen (Karasek och Theorell) nedan ger följande bild:

......................Låga krav Höga krav

Hög kontroll Låg stress Aktivt arbete
Låg kontroll Passivt arbete Hög stress

Det gäller alltså att ge makt/kontroll i förhållande till kraven man ställer på sina arbetskamrater.

:: Psykosocial ohälsa kan förebyggas organisatoriskt, inte bara på individnivå. Bäst är en kombination av ex. stresshanteringsprogram och åtgärder på arbetsplatsen.

:: Delaktighet är otroligt viktigt för att förebygga psykosocial ohälsa. Ex. att de som kommer att engageras i ett projekt får vara med att sätta upp strategier, mål och tidsranar.

:: Ett öppet klimat där man välkomnar även negativ kritik är viktig!

:: Dubbeltäckning! Se till att ingen är oersättlig, att någon kan utföra de viktigaste arbetsuppgifterna om någon är sjuk.

:: Om någon är sjuk och det verkar som om personen är frisk, fråga helt enkelt: "Vad är problemet, jag tycker att du verkar så frisk"

:: Det finns ingen variation bland åldrar i omfattande undersökningar av attityd till jobbet!

Läs mer:
::
Läs mer på Psykosocialmedicin.se
:: Artikel från Arbetslivsinstitutet
:: Institutet för Suntliv.nu

No comments: