Saturday, January 14, 2006

De fem härskarteknikerna

Huvudkälla: Berit Ås, norsk kvinnoforskare och politiker. Samt: www.roks.se

Berit Ås, norsk kvinnoforskare och politiker, har identifierat och beskrivit de tekniker som män använder för att överordna sig kvinnor i det vardagliga livet. De fem härskarteknikerna, som kan användas en och en eller i kombination med varandra är:
1) osynliggörande
2) förlöjligande
3) undanhållande av information
4) dubbelbestraffning
5) påförande av skuld och skam.

Osynliggörande sker när kvinnor blir bortglömda, förbigångna eller "överkörda". Tekniken fråntar kvinnor deras identitet och
påminner om att de är oviktiga och betydelselösa.
Ett exempel är när Tarja, som nyss valts till teamledare, är på ledningsmöte och just har bett om ordet. Talaren före henne är van, det både syns och hörs. Han betonar det han säger, slår näven i bordet och pratar högt och länge för sin sak. Ingen verkar tvivla på hans ord.
Så är det Tarjas tur. Rösten är spänd av nervositet och hon säger snabbt det hon har på hjärtat. Sedan väntar hon på de andras reaktion. Men mötet bara fortsätter som om ingenting hänt. Tarja mår dåligt och undrar om hon uttryckte sig dumt eller oklart. Det hade nog varit bättre om hon inte sagt något alls.

Förlöjligande försiggår när kvinnors insats blir förhånad eller utskrattad, som när kvinnor sägs vara speciellt känsliga, beskrivs enbart som sexuella varelser eller liknas vid djur, typ kacklande höns.
Ta som exempel Maria. Hon har varit på jämställdhetskonferens, en konferens som gav henne ny kunskap och som hon gläder sig åt att komma tillbaka och berätta om. "Var det en bra konferens", frågar Bengt. "Ja, en härlig upplevelse, vi var över hundra kvinnor", säger Maria. Längre kommer hon inte. "Vilken hönsgård", hojtar en man och resten skrattar med. Maria försöker avbryta, men blir stoppad av ett nytt skämt. Till slut blir hon arg. "Ni lyssnar aldrig på mig". " Vi skojade bara lite", försvarar sig männen. Men Maria har gett upp.

Undanhållande av information sker när män som av en självklarhet vänder sig till andra män och kvinnorna inte får information om viktiga saker på arbetsplatsen eller i det politiska livet. Så här kan det exempelvis låta efter ett fackmöte. "Ska ni med och ta några öl?" frågar Staffan. "Javisst, självklart," svarar männen. Lotta suckar, hon har egentligen mest lust att gå hem och gillar inte att sitta och surra på krogen. Men går hon inte med vet hon inte vad som avhandlas där. Män dricker nämligen inte bara öl, de utbyter också information och avtalar saker. Så Lotta går med, men undrar varför alltid saker måste ske på männens villkor.

Dubbelbestraffning förekommer när det både anses vara fel på det kvinnor gör och det de inte gör. Denna teknik används mot kvinnor som män har fördomar mot. Exempelvis kvinnor i kvinnorörelsen som beskylls vara orsak till alla skilsmässor och samtidigt anklagas för att inte vara tillräckligt aktiva i politiken.
Ta Karin som ska på ett viktigt fackmöte. Hon ber sina föräldrar vara barnvakt. De säger "springer du inte på väl mycket möten, du hinner ju aldrig vara med Joel." På mötet ombeds Karin vara med i en arbetsgrupp som ska gå igenom det nya löneförslaget. "Det kan jag inte, jag är redan borta så många kvällar och måste vara tillsammans med min son." Efteråt hör Karin att männen pratar om henne bakom hennes rygg. "Typiskt kvinnor. Vara med min son! Det är faktiskt viktigare att vi får de här klart."

Påförande av skuld och skam sker genom förlöjligande och dubbelbestraffning. Det händer när kvinnor får höra att de inte är tillräckligt bra, även om anledningen kan vara att de tänker och handlar annorlunda än män och/eller att de inte har tillgång till information som männen behärskar.
Agneta föreslår att man i framtiden skulle kunna hålla personalmöten på ett mindre formellt och trevligare sätt. Kanske skippa dagordningen och baka en kaka? Nils går i taket "vi har inte möten för att äta kakor och att avstå från dagordning hur skulle det se ut. Det här är seriösa möten."
Agneta förklarar att om man gjorde mötena mindre stela skulle kanske andra än de som vanligen yttrar sig våga säga något. Nils avbryter. "Törs folk inte yttra sig får de väl gå en kurs i talträning." Agneta känner sig dum. Det var kanske ett dåligt förslag. Vad ska de nu tänka om henne.

No comments: