Saturday, January 14, 2006

Respekt för alla idéer - dina egna och andras!

” När man är en björn med mycket liten hjärna och tänker ut saker, upptäcker man ibland att en idé som verkade vara riktigt idé-aktig inne i hjärnan, är helt annorlunda när den kommer ut i det fria och andra människor ser på.”

Människor som vågar berätta om den ogenomtänkta idén direkt är modiga och jag tror också att dessa har större chans att lyckas. Den första idén är kanske inte alltid så genomtänkt och därför stannar många där och tar inte idén vidare. Men då ska du tänka på att detta är bara början, det kan bli precis hur bra som helst efter denna resa. Så, om du tänkt såga en idé så ska du verkligen tänka efter innan.

Om alla idéer blev uppmuntrade skulle fler av idéerna skulle utvecklas till smarta affärsidéer. När man får en idé och någon säger att den är dålig är det väldigt lätt att drivkrafter försvinner. Om man istället blir bemött med smarta åsikter om hur man kan arbeta vidare då flödar energin och du är på väg. Den första idén är alltså drivkraften och energin som ger en människa kraft och lust att ta idén steget längre. Så, respekt åt alla idéer, dina och andras!

Om man sågar en idé eller en möjlighet riskerar man att få ånga sig rejält. Se bara på dessa uttalanden:

"Den trådlösa musiklådan saknar kommersiellt intresse. Vem skulle vilja betala för att lyssna på meddelanden som sänds ut till vem som helst?"// Känd amerikansk investeringskonsult om radion 1920

"Flygmaskiner är en teknisk omöjlighet"
// Lord Kelvin, ordförande i brittiska vetenskapsakademien 1895

"Jag tror att det finns en marknad i världen för kanske fem datorer."
// IBM:s styrelseordförande Thomas Watson 1943.

"640 kilobyte borde räcka för vem som helst."
// Bill Gates 1981

Så uppfinningar och idéer som verkar vara omöjliga till en början kan faktiskt bli något! Robert Kennedy sa något tänkvärt: "Some men look at things the way they are and ask why? I dream of things that are not and ask why not?"

Läs mer om mina föreläsningar som handlar om att arbeta med idéer: www.inspirationsresor.se

No comments: