Saturday, January 14, 2006

Revidera ordlistan


Huvudkälla: ”Lev livet framgångsrikt” av Laura Berman Fortgang.

- Fråga ”vad” istället för ”varför.”
En fråga som ”Varför händer det här?” för dig inte framåt. En varför-fråga söker information för att kunna förstå en situation eller omständighet. ”Vad” hjälper hjärnan att vara en specifik sökmotor. ”Vad” tvingar dig till att vara specifik vilket leder till medvetenhet om problemet. Svaret på ”Vad är det som gör att det här händer?” ger din insikt som för dig framåt.

- Undvik ”alltid” och ”aldrig” använd hellre ”Ibland”
När du ger kritik mot dig själv och andra är detta mycket viktigt att tänka på!

- Undvik ”Du borde” använd hellre ”Skulle du vilja”
”Du borde” låter befallande och krävande. Den som svarar ja på ”Skulle du vilja” gör dig en tjänst och känner sig duktig. När det gäller män finns det en liten extra regel (som bland annat tas upp i John Grays bok "män är från mars, kvinnor är från venus), de är mycket känsliga för frågan ”Kan du” . Män kan då tro att man ifrågasätter deras förmåga att göra en viss sak. Använd ”Skulle du vilja”.

- Säga ”vill” istället för ”ska” eller ”måste”
Om du pratar om allt du ska göra imorgon kan det kännas tröttsamt. Genom att välja ”vill” blir du också mer selektiv när det gäller vilka uppgifter du tar dig för. Gör nu: Varför, alltid, aldrig, borde, ska, måste, dessa ord ska få dig att hajja till! Tänk på detta under dagen! Försök att hitta sätt att undvika dessa ord!

No comments: