Wednesday, February 15, 2006

Nya PS!

Senaste numret av PS i brevlådan! Jihooo! Några guldkorn:

Det lönar sig att vara snäll!
I artikeln "Det lönar sig att vara snäll" av Eva Sanner intervjuas författaren/professorn Stefan Einhorn som skrivit boken "Konsten att vara snäll". Han menar att det verkligen lönar sig att vara snäll och att det både gynnar oss själva och dem vi är snälla mot. Ett sätt att vara snäll, som jag tilltalas av, är att vara helt närvarande och lyssna på en annan människa menar Einhorn. Det är lite coaching det! Underbart! Han talar också om vikten att vara snäll mot sig själv! Vilken är din nästa snälla handling som du kan besluta dig för här och nu?

Utveckla dig själv!
I artikeln av Maria Leijonhelm intervjuas läkaren Ola Schenström. Hans uppfattning är liknande den Jon Kabat-Zinn uttrycker i "Var du än går är du där", att medveten närvaro ger otroligt mycket men tyvärr är det en bristvara i västervärlden just nu. Här tipsas om en typ av fruktmeditation, en gå-meditation och andra tillfällen att vara medveten i nuet, exempelvis när du borstar tänderna, diskar eller luktar på ett glas rött vin. Det handlar helt enkelt att vara helt inne i det du gör just nu, att vara där och ingen annanstans!

Han som sa det han var det!
I artikeln "Han som sa det han var det" av Helena Östlund intervjuas psykoterapeuten Gunilla Johansson. Artikeln handlar om projektion, alltså att man omedvetet lägger över egna egenskaper på andra personer (detta har jag läst en hel del om i boken "Att älska livet som det är" av Buron Katie och givetvis i psykologiböcker eftersom Freud var den som först använde begreppet projektioner). Det finns både positiva och negativa projektioner. De negativa projektionerna fungerar så att egenskaper som man stör sig på hos sig själv fäster man uppmärksamhet på hos andra. Jag har funderat en hel del kring detta, det är intressant att fundera över olika personer man inte riktigt funkar med. Kan deras egenskaper som jag stör mig på egentligen finnas i mig? Ja, ganska ofta! Då kan man ju ändra uppfattningen av denna person!

No comments: