Friday, September 22, 2006

Guldkorn ur senaste LEVA

"TV skrämmer dig" av signaturen VL

"TV gör oss mer våldsbenägna, feta och socialt isolerade. Det menar i alla fall viss forkning sedan länge. Nu har andra forskare visat att tv också förvränger vår världsbild och gör oss mer rasistiska, onödigt rädda - och stressade."

Som jag sagt tidigare så tror jag att det är bra att undvika att titta på TV för mycket. Dessutom att det viktigt att välja rätt program, t.ex. att skippa våldsamma och negativa program (även förnedrings-tv som vissa såpor etc). I artikeln menar profesor Nicholas Taleb vid universitetet i Massachusetts att Tv ger en felaktig bild av världen: "Vår världsblid är onödigt svart eftersom nyheter har en tendens att endast visa den sidan av världen". Dessa visuella intryck är oerhört starka och påverkar oss mycket känslomässigt och är därför svårare att granska och vara kritisk emot.

Taleb menar också att: Om man ser en flygplansolycka på TV så blir man mer flygrädd än innan och man blir mer rädd för at flyga än bil trots att bilen är många gånger farligare. Ganska logiskt tycker jag! Bilderna etsar sig fast!

Bild lånad från LEVAS hemsida!

No comments: