Monday, October 22, 2007

Tjejsnack: MILJÖ

Är det viktigt att man gör något aktivt för att förbättra för miljön?
Ja absolut!

När du handlar mat, väljer du då kravmärkta varor framför de som inte är det?
Ja! Även i vårt B&B handlar vi ekologiskt.

Väljer du att åka kollektivt om det finns möjlighet till det dit du ska?
Ja ganska ofta. Det är mysigt tycker jag.

Vad väljer du helst, nyproducerat eller second hand?
Nyproducerat...har svårt för seccond hand, men någon gång har jag gjort något SH-fynd!

Kan du ge något tips på vad man kan göra för att förbättra för miljön?
Skippa flaskvatten, handla ekologiskt, satsa på solenergi eller andra förnyelsebara energikällor, osv. Se mitt tidigare inlägg om miljö här!

Tjejsnack

4 comments:

Sara said...

Köper ni även ekologiska grönsaker och ekologisk frukt? Var i så fall?Jag tycker det är svårt att få tag på här i vår lilla stad. Är avundsjuk på storstäderna som har tillgång till flera företag som levererar hem...

Katarina said...

Sara: Kul med en Härnösandsbo! Känner vi varandra irl? Jag försöker handla krav-märkt/ekologiskt när det finns (rätt ok på hemköp), men det finns inte så stort utbud precis som du säger. Men jag tror att det kommer mer och mer...

Anonymous said...

Några kommentarer till Miljö-bloggen som jag kan bidra med:

GÖRA AKTIVT:
Man kan tänka miljö överallt vare sig det gäller inköp, transport, levnadssätt, uppvärmning i hus ja bara fantasin sätter stopp... Välj ALLTID det minst miljöförstörande sättet/Stilen/inköpet nästa gång.

HANDLA:
Vid inköp handla lokalt om det går tänk vilka transporter det spar, miljömärkta produkter om man kan välja mellan flera likvärdiga, Svanen-märkt är ju ett kännt begrepp. "Rättvisemärkt" är ju ett annat sätt att få bättre levnads"miljö" för de som producenterar någon vara (ofta långt borta i världen), att bli drägligare som ex. att arbetare får rätt betalt, barn inte utnyttjas som barnarbetare osv.

ÅKA KOLLEKTIVT:(Nej tyvärr är jag själv urusel på det!Har nästan aldrig åkt tåg som ex...bara det måste ju vara en miljövinst;))
Men om jag kan så erbjuder jag gärna skjuts i min bil så vi åker flera ilag. Ett bra sätt att bidra tycker jag. Planera resandet. Annars är ju cykeln mitt rätta element. Försöker ta den till kompisar, krogen!?,till affärn istället för bilburet. Ut på cykel med Er!!!! OCH det går att cykla på vintern-det finns dubbdäck!
Att gå är ju inte så dumt heller om man ska kortare sträckor. Sätt upp ett "bilförbud" för dig själv och GÅ istället: Ta aldrig bil till mamma om hon bor inom 500 m, bil till kvarterskiosken för att köpa tidning/godis, bil till skolan/plugget/arbetsplatsen om den ligger inom rimlig tid/avstånd. Det är ju ofta onödiga småkörningar och av bekvämhet man väljer bilalternativet...

NYPRODUCERAT/SECOND HAND:
Vid nyproducerat tänk på "behöver jag verkligen detta?" "Kan det ersättas med något begagnat?" För mig hamnar mina uttjänta, hela, riktiga saker/kläder ofta på SH. Inbillar mig att det resursmässigt inte behövs tillverkas med ytterligare energikrävande tekniker "en stol till"/"Skinnjacka till"/"prydnadssak till" om det är någon i första hand som kan ta över min för mig uttjänta produkt.
Tyvärr handlar jag inte själv såå ofta hos SH. Men böcker kan vara ett tips och helt OK att finna för ex. 1 kr!! För mig har det som ex. blivit både billigare, frakt/transportmässigt kortare resa för boken till mig, Resurs/miljökrävande mindre i miljöutsläpp om jag skulle handla den på SH.

TIPS FÖR att förbättra miljön:
Byt till energisnålare kyl/frys/tvättmaskin...
Byt till lågenergilampor....
Återvinn...(Glas, papper osv)
Som ex. metall. Lämna aldrig något av aluminium i hushållssoporna- Återvinn istället. Det är en resurskrävande metall att framställa. Kan vara en av världens mest resurskrävande, det åtgår oändligt mycket mindre energi att smälta om Al. till nya saker än att bryta ny Al.
Laga storkok, tar ofta inte så lång stund att laga lite till. Spar elström.
Bästa enklaste tipset duscha kortare tid. Spar vatten. OCH häller med dig K. Svenskt Kranvatten duger gott mot att köpa flaskvatten!

Tack för mig!

Sara said...

Nej, vi känner inte varandra. Men vi kanske träffast i kravhörnan på Hemköp framöver...;)