Wednesday, October 11, 2006

Ta ansvar!

När det gäller att ta ansvar för sitt agerande i "konfliktrisk-situationer" tror jag kan vara något som höjer livskvalitén massor. När man hamnar i en situation som retar en så är det lätt att bli "offer" för sina spontana tankar typ "han ska inte komma och säga så till mig" eller "men hon då är hon så mycket bättre"...

När du ger/får kritik/feedback se det som en present som gör att du/någon kan utvecklas! Kom ihåg att en konflikt börjar med den andra repliken, du kan "döda" en konflikt genom att bemöta den repliken på ett smart sätt. Ha insikten om att bråk sällan bidrar till något bra, skippa att ta upp "gammalt groll" och tjafsa om småsaker om det är möjligt! Jag känner att coaching har en grym styrka och genom att coaha varandra och ta ansvar över situationen så kan nog många konflikter undvikas och istället bli situationer då båda parter utvecklas.

Viktigast av allt: Genom att ha insikten om att jag är den som kan påverka mitt liv och att lära känna sig själv bättre ger större förståelse för känslor och tankar som kanske felaktigt projiceras över på någon annan! Att läsa/lära mer om personlig utveckling är en grymt bra investering!

Vilka tips har du för att undvika onödiga konflikter?

9 comments:

Anonymous said...

Din farmor sa ofta Gud bevare mun. Det betydde, svara inte på dumt prat.Men det betydde också "far inte med skvaller. Kram och godnatt!

Katarina said...

Anonymous: Ja! Det stämmer ju att hon sa! Det var grymt bra sagt! Nu blir jag ju nyfiken vem det är som skriver! Kram!

Anonymous said...

Hej Katarina!
Jag är helt tagen av din Inspirationsblogg. Jag fick den av en nära vän när livet kändes svårt. Evigt tacksam! Hur kan en så ung tjej ha en sån fantastiskt fin syn på livet, dess glädjeämnen och dess sorg?? Du skickar rakt in i mitt hjärta -LEV LIVET NU-IMORGON KAN DET VARA FÖRSENT! och
LIVET ÄR VÄRT ATT LEVA och LÄR DIG TYCKA OM DIG SJÄLV SÅ KAN DU GE KÄRLEK TILL DE SOM BETYDER NÅGOT FÖR DEJ. M.M
Listan kan göras lång. Jag kommer att krypa ur garderoben och presentera mig för dig när jag landat(du förstår pga min sjukdom "hypermani" så är jag så i varv och kan skriva och säga vad som helst). Hoppas du orkar vänta på mig. Mvh A.E

Katarina said...

Mamma, du måste säga att det är du din lilla toka, inte vara anonymus! :)Kram!

Katarina said...

Anonymous 2: Va härligt att höra att du gillar min blogg och min inställning till livet! Livet är ju fantastiskt! Hoppas att du blir frisk snart! Kram!

Anonymous said...

gud bevare mun låter mycket sunt. jag jobbar extra som kassörska på stort varuhus med många stressade surmulna kunder och jag lever nog efter samma filosofi fast inte lika fint uttryckt. ibland är det helt enkelt bara bäst att hålla tyst och nicka, tänka "den där mår nog inte så bra" och låta dom orda av sig. jag ser det som en medmänsklig plikt. och så får jag ju lön för det.. är det nån man känner så tycker jag man ska ge sig rätten att reagera, för ibland blir man skitarg och tycker att alla andra är helt störda i huvet, men då kan man sätta sig och sura nånstans till det värsta har gått över och man kan komma fram till nåt konstruktivt. typ, ta upp saken på ett bra och fredligt sätt eller inse att det inte var så farligt som man trodde först. ger man sig inte rätt att reagera spricker man en dag och sårar människor mer än nödvändigt.. att "gräla", med skrik och skrän (och överhängande risk för okvädesord), undviker jag hemskt gärna, jag tycker det är obehagligt och onödigt men krävs det så är jag grym på att gräla >:) bättre att ta itu med problemen innan man måste gräla om det!

Katarina said...

Ninen: Jag håller med dig! Bra uttryckt! Det är superbra att lösa konflikter innan de blir "känsliga" och då på ett genomtänkt sätt. Samma det du säger att ha kraften att stå emot att gå in i en konflikt när de negativa känslorna är på topp... jag försöker tänka att anledningen till att någon säger något uppenbart dumt är ofta mer komplex än vad jag tror, så det är liksom ingen idé då. Just det uttrycket "låt gud bevara mun" är ett uttryck som jag inte riktigt hittar någon bra modernt uttryck för. Det uttrycket skulle man både säga till sig själv och till andra när man var på väg att säga någon ogenomtänkt eller för att avsluta ex skitsnack.

Anonymous said...

Hej Katarina och Ninen!
Jag svarade på en insändare som skrivit i Piteåtidningen att"Lägg dig inte i andras liv". En religös redogörelse att om jag ville komma in i himlen när slutet var nära skulle jag sluta bry mig om andra utan rannsaka mig själv först. Jag svarade att jag måste ha läst någon annan bibel än den här personen, med helt annat budskap.
Jag kan skicka båda insändarna åt er, men hur??
Mvh/A.E

Katarina said...

A.E: Intressant, du kan skicka till mig på katarina@party.se! Tack på förhand!