Wednesday, June 28, 2006

Ett sista...

"En konflikt börjar inte med den första repliken, den börjar med den andra" är Kay Pollaks ord och stämmer så oerhört väl. Ibland kan någon närstående eller någon annan vara lite "bråksugen" och säger något för att sätta igång en konflikt. Var uppmärksam när detta händer och bestäm dig för att bryta detta. Var supertrevlig. Supergullig. Håll med. Sjung en sång.

Sedan ett annat konkret råd vid konfliktrisk: När någon slänger ur sig något mindre genomtänkt, kan vara en expedit, din bästa vän eller vem som helst. Repetera det personen sa. Exempelvis: "Du säger att det aldrig blir rätt och att jag bara slarvar". Det ger:
1) Dig betänketid till nästa smarta replik (kan vara t ex: Är det sant?) Jag känner att det ofta är passande med en konstpaus där och avvakta tills den andra personen säger något (är oftast en förklaring till repliken innan, mer igenomtänkt då).
2) Den som aggar tid för reflektion över det han/hon sa.

Det är viktigt att du inte förlöjligar eller själv är upprörd när du repeterar. Var bara saklig och lugn. Dessutom passar det inte alltid att repetera, så känn efter.

Y

No comments: