Monday, February 11, 2008

Svar till Lena

Lena frågade mig om råd, hon saknar vårkänslorna och tycker det är en stor utmaning att leva "här och nu" samt att få tiden att räcka till! Självklart ska jag ge mina tankar kring detta. Men kom ihåg att troligen finns det bästa svaret hos dig Lena. Men kanske kan jag inspirera dig lite:

1) Leva här och nu
Mitt tips är att börja öva på det lilla. Till exempel när du dricker kaffe/te...koncentrera dig på bara det, använd alla sinnen: lukten, smaken, hur det ser ut, hur det känns i munnen och hur det rinner ner i magen. Njut! Andra tillfällen kan vara att öva på att vara i nuet när du diskar, promenerar, viker kläder eller något annat. Genom att öva kan du enklare göra detta utomatiskt och i andra mer krävande situationer. Detta blir en typ av meditation. Meditera kan du också göra genom att ta några minuter där du sätter dig och bara slappnar av och låter tankarna komma och gå. Känn ingen press för att tankarna kommer utan ta dem till dig (då brukar de upphöra). Kanske kan du sitta framför en kamin/akvarium/rinnande vatten eller liknande om du vill att tankarna ska släppa taget.

En liten tanke. "Att leva här och nu" är ett uttryck som är ganska brett. Kolla av med dig själv vad det innebär för DIG. Det kan nog ha ganska olika betydelse för olika människor. När du vet exakt vad det betyder för dig kommer du enklare ta dig dit. Tänk kring detta. När du lever här och nu, hur känns det då? Hur är du då? Hur förändras du då? osv.

2) Vårkänslor
Jag köpte senaste "Drömhem och trädgård" igår och den gav mig en hel del vårkänslor! Massa tulpaner inomhus är ett annat tips! Vintern har varit ganska seg och inte riktigt infunnit sig...därför kanske vårkänslorna kommer av sig lite. Men jag tror att de kommer att infinna sig så snart vårsolen kommer och snön smält bort och det börjar grönska. Fundera på vad våren är för dig,m vad kan du aktivt göra för att lyfta in delar av det i ditt liv just nu?

3) Få tiden att räcka till
Det finns egentligen bara två sätt enligt mig:

a) Avstå från att göra vissa saker för att slippa stress
(välja det man tackar ja till). Detta kräver att du vet vad du vill. Mitt konkreta råd är att du skriver upp dina mål hur ditt liv ska se ut om t.ex 5 år vad gäller hälsa, karriär, familj, vänner, fritid osv. Om du har ett mål är det lättare att välja rätt och att ta sig dit så snabbt .

b) Bli mer effektiv och göra rätt saker.
Jag vet inte exakt vilka möjligheter du har. Ibland kan jag dock känna som att jag har massor att göra. Men då jag strukturerar upp tydligt och klart vad det egentligen är på "göra-listan" så är det inte så mycket!

Ja det var några tankar! :)
___________________________________________
Om du har några frågor kring personlig utveckling eller liknande så är du välkommen att fråga på!

5 comments:

Lena said...

Tack tjejen!! Hærligt, återkommer med lite mer funderingar och feedback senare. Ær næmligen på jobbet.... :)

Anonymous said...

Tack för tänkvärda ord om att leva här och nu. De stämmer så bra, ofta planerar vi vad vi ska göra sen t ex vad vi ska köpa. Vi tittar ofta framåt och hoppas/önskar något men vi har svårt att uppskatta det vi faktiskt har här och nu! /Anki

Katarina said...

Lena: Varsågod! Hoppas att du blev inspirerad!

Anki: Precis! Som någon som jag ej kommer på namnet på nu sa: "alla ögonblick som går- det är livet".

Livet är härligt och de är de små sakerna som gör det! En bra sak är att varje kväll gå igenom vilka händerlser och ögonblick som varit viktiga under dagen...då kommer du snart att börja se dessa ögonblick just när de händer också! :)

Lena said...

Hej igen!
Jag ær ett steg på vægen tror jag mot att "leva hær och nu" och mindre stress. Jag ska helt enkelt byta jobb. Tror att om jag trivs och mår bra på jobbet, kænner sig behøvs osv så kommer nog kænslan av att LEVA komma tillbaka. Att før mig vara hær och nu, handlar nog om just det. Att kænna att man lever sitt liv så ærligt och så mkt som man bara kan. Nær kænslan av att allt bara går på autopilot och att man bara lever nær man ær ledig førsvinner. Vi ær ju på jobbet vældigt många timmar av våra liv, så varfør inte førsøka hitta ett som passar mig? Eller iaf passar mig LITE bættre.

Jag trivs ju egenligen med att ha mkt att gøra, många bullar i luften . Så varfør kænslan av stress? Jo jag tror det handlar om att jag just nu inte lever i min drøm och då ær det ju svårt att nå sina mål.

Tack før inspirationen!!!!

Tulpaner ska inhandlas, och jag hoppas på en solig helg så kanske jag får tillbaka lite energi.

Miah said...

Jag har oxå stor svårigheter att landa i nuet och kunna njuta av det. Jag stressar fram genom vardagen med skyhöga krav på mig själv. Min skrynklare frågade mig när jag sist inte va stressad och såg framåt utan bara var. Det var i april ifjol när jag befann mig lååångt borta på en strand i Malaysia på en ö utan trafik. Då var jag bara. Men jag försöker hitta andra situationer då jag bara är utan att tänka vad som kommer sedan. Men fy vad svårt det är. Dina tips tror jag är kanon och ska läsa dem igen och begrunda mera och försöka använda mig utav dem.