Friday, March 20, 2009

Kommunikation på en högre nivå, tips #1

”Tänket” innan du säger något är avgörande dels för det du säger och även för hur det kommer att tolkas. Det pågår inre processer inom oss alla, dessa inre tankar finns alltid där och påverkar din och andras kommunikation. När jag säger process så menar jag de tankar, känslor och tidigare händelser och upplevelser som påverkar personen i fråga vid kommunikationstillfället. Vi kan kalla det för våra unika referensramar. Tankarna bakom styr kommunikationen till fullo. Detta är en viktig insikt för proffsig kommunikation .

Är du medveten om dessa inre processer i din vardagliga kommunikation?

2 comments:

Comvidare said...

Kul med andra Härnösandsbloggare. Gillade att yippie.nu hade en lista, även om den var rätt så snäv.

Så angående "tänket" då. Det krävs en hel del självförtroende (självinsikt?) att våga stanna upp och lyssna in tänket. Det är lätt att rusa iväg i orden för man är rädd för tystnaden. Ju mer insikt jag får desto mer "tänk" - så är det för mig ialla fall.

Katarina said...

Comvidare: Ja, detsamma, kul med andra bloggisar från stan! :) Håller med dig m att insikt och "tänket" hör ihop. Å det gäller ju att vara medveten om att min karta av världen är min och andras karta kan se helt annorlunda ut! Spännande med kommunikation och personlig utveckling, eller hur?