Saturday, March 28, 2009

Gör egen ghee!

Jag måste tipsa om att göra egen Ghee, godaste smöret ever och perfekt att steka i eftersom det tål hög värme. Perfekt även att smälta på grönsaker, till såser, grytor, på efterrätter osv. Dessutom nyttigt! Helt fri från proteiner, kolhydrater och vatten; det enda som återstår är rent mjölkfett och de fettlösliga vitaminerna!

Sjud, nästan koka, 1 kg osaltat ekologiskt smör i en kastrull.
Det bildas ett skum på ytan som du ska ta bort under kokning då och då
Efter 1 timma tag av från spisen och låt svalna. Ta bort skummet som är kvar.
Sila genom silduk (jag kör med tät tesil) för att slippa det bruna som bildas på botten.
Häll upp i glas- eller plastburk eller liknande.
Förvara i rumsvärme. Hållbar i månader.


Så otroligt gott, nyttigt och underlättar matlagningen!

No comments: