Tuesday, April 10, 2007

Fri som en fågel!

Hockey för hela slanten ikväll. Vi har också varit barnvakt och sett på Bolli och busat. Saga hejade på MoDo och sjöng "Hockey - Haleluja", istället för hardrock haleluja...sweet.

Vad funderar du på idag då? Själv funderar jag på konsten att känna sig fri. Alltså inte fri=singel, eller fri=jag bryr mig inte, utan fri i själen. Att vara fri att vara sitt absolut sanna jag i så stor utsträckning som möjligt, att våga vara, säga och tycka det man känner inuti. Det är mitt mål att våga vara det ännu mer och ännu tydligare. Det är så lätt att anpassa sig för mycket efter andra och att spela en roll för att passa in.

Det där med att säga vad man tycker är intressant. Det är en viktig del i att öva på att vara sig själv. Jag har kommit fram till att det finns några olika alternativ för mig. Om vi säger att jag hamnar i en situation där någon uttrycker sig klumpigt så ser jag tre alternativ:
1) Inte säga någonting (och sedan ligga på kvällen och fundera på allt smart man borde ha sagt...)
2) Att agera utan att tänka efter, vilket kan resultera i att man slänger ur sig någon opassande som sårar eller något som tar en massa kraft utan att situationen blir bättre.
3) Att verkligen känna efter, hur känns det nu och försöka uttrycka det man känner. Då kommer det sådana smarta saker...ex "När du säger så så känns det inte bra" eller "Jag känner inte att det där stämmer med vad vi kom överens om...". Det kan liksom inte bli fel.

Har du tankar kring detta? Hur kan man göra för att vinna tid för att hinna fundera på vad man vill säga, göra, känna innan man bara kör på autopiloten? Hur gör du för att känna dig fri? Dela gärna med dig av dina tankar!

6 comments:

Anonymous said...

ja jag håller med om allt du skriver jag. frihet är viktiga saker, och man är till stor del ansvarig för den själv "tyvärr". frihet inom ett seriöst förhållande är väl det ultimata! jag anpassar mig väldigt lätt till människor omkring mig, det är en form av pseudo-frihet tror jag. man inbillar sig att man är fri eftersom man kan styra sig själv till att likna de omkring sig, för att slippa konflikter eller att slippa sticka ut kanske. men om man känner att man skulle kunna hantera en eventuell konflikt och trivs med att sticka ut ibland (eller iaf orkar med det, hehe) så tror jag man kan uppleva en heeeelt annan och tryggare frihet! det är nåt jag jobbar på. det tar ju energi att anpassa sig! ja, mer än att vara hövlig och så då, lite energi till anpassning får man ändå offra.

jag och min pappa satt och muttrade idag över att det verkar som att solidaritetstänket verkar tappa fäste i samhället, jag undrar om det har nåt med frihetstrenden att göra. man vill vara självständig och därmed fri, men missar kanske vad samfund och grupperingar, kompromisser, kan åstadkomma.. vi röstar allt mindre och avskaffar kårobligotorium och intresseföreningar lägger ner. men blir vi friare för det? och är alla beredda på ansvaret man får av att bli friare?

Anonymous said...

Frihet att våga vara sig själv. För mig går frihet hand i hand med ärlighet. Var ärlig mot dig själv och andra. Det är nog inte svårare än så egentligen. :) Jag försöker, och jag har upptäckt att allt genast blir lite lättare. Kan jag inte svara direkt...eller det är ngt jag måste fundera på. Ja, då säger jag ju det....bara att erkänna direkt!! :)

Katarina said...

Ninen: Ja det där med att många anpassar sig i en grupp är så himla tydligt. Jag kommer på mig själv ibland med att bli ex blygare, tuffare, snällare eller besvärligare beroende på vilka jag har omkring mig. Jag tror att man i längden tjänar på att vara sig själv i så stor utsträckning som möjligt, men det är som du säger..övning krävs! Men givetvis så måste man ta hänsyn till andra, utan att för den delen strunta i att lyssna på sitt sanna jag. Det är en konst for real...

Din och din pappas funderande är intressant. Det kanske hänger ihop på något sätt...

Lena: Så sant! Ditt knep om att tala från hjärtat och inte vara "tvungen" att direkt ge besked är riktigt smart! När jag kommer i en "trängd" situation där någon ber mig om ett svar så har jag ibland svårt att be om mer tid... Tipsa gärna mer kring detta!

Katarina said...

Denna låttext är tänkvärd...just att man behöver lite distans innan man kan exempelvis svara ja eller nej som Lena skrev om. Att med lite distans är det lättare att se/känna den rätta lösningen.

I love Lisa!

Artist: Lisa Ekdahl
Album: Lisa Ekdahl
Year: 1994
Title: Flyg Vilda Fågel Print
Correct


Flyg vilda fågel
flyg du som kan
hade jag dina vingar då flög jag min väg och försvann
för en tid
för att besinna
besinna vad jag i mitt hjärta vill
men jag har ingen vild fågels vingar
så jag står där jag står, jag står still

Flyg vilda fågel
flyg du som kan
hade jag dina vingar då flög jag min väg och försvann

Där ovan träden
är sikten fri
högt ovan marken fjärran från disharmoni
uppifrån
sett från molnen
syns allting i en annan dimension
uppifrån
sett från molnen
synes problemen anta mindre proportion

Flyg vilda fågel
flyg du som kan
hade jag dina vingar då flög jag min väg och försvann
flög jag min väg och försvann
flög jag min väg och försvann
flög jag min väg och försvann

Anonymous said...

Tänk om fri är att vara precis så där blyg, tuff eller besvärlig och bara vara fri att vara det? Att våga vara sig själv tror jag är att vara fri att vara allt!

Anonymous said...

Jenny: Det där var riktigt listist. Hm... klokt och värt att fundera på känner jag! Stort tack för den passningen!
//Katarina på Inspirationsbloggen