Friday, April 11, 2008

Gnällspik eller lovebombare?

I senaste PS läste jag en kul artikel "Vardagsgnäll - skönt snack eller ett dödligt gift" av Giséla Linde. Det är ju självklart så att livet blir trevligare utan gnäll och klagan. Men det är en utmaning att låta bli...gnäller jag som faktiskt är väldigt positiv! :)

En pastor vid namn Will Bowen kom på den fin fina idén att göra ett armband med texten "A complaint free world". Tanken är att varje gång man gnäller måste man flytta armbandet till den andra armen. Utmaningen är att klara 21 dagar utan gnäll. Han menar att om man klagar mer än en gång i månaden är det ofta en ovana.

Vad ska man då göra när livet utmanar en? Låtsas som att det regnar? Nej nej...man ska göra något åt situationen och inte inviga andra i sin klagosång i onödan.

Testa själva, ta ett armband, en hårsnodd eller liknande och utmana gnällspiken i dig! :) Lite mindre gnäll är ju inte fel!

Vad tycker du om detta? Larvigt eller smart?

4 comments:

Sara said...

Jag gillar idén. Gnäll genererar en massa negativ energi som ingen mår bra av. Själv gnäller jag ofta för lättvindigt, utan att tänka igenom vad jag säger. Ett armband för att påminna mig själv om att låta bli tror jag skulle kunna funka. Om inte annat är det en lockande utmaning att anta: Endast ett gnäll på en månad! Jag ska se om jag klarar det.

Karin W said...

Det låter svårt. Jag menar, hur ska jag veta om det uppfattas som gnäll det jag säger när jag menar att det är en uppmaning, hur ska jag ifrån början bestämma mig vad som är gnäll och vad som är saklig kritik...hm, lurigt tycker jag. MEN säkert nyttigt att tvinga sig tänka till för att säga snällare och snällare saker till omgivningen.

Katarina: Detta var verkligen en "inspiration" att fundera på!

Men, tja...jag gillar ideen till hälften =)

Nina said...

Läste också artikeln i PS. Har inte testat armbandsgrejen (ännu) men har varit observatör, både på mig själv och människor runt omkring mig, under förra veckan. Tankar efter veckan: Mycket onödigt gnällande från både mig själv och andra, och visst sprider det negativ energi...Kanske dags att sätta fast en snodd runt armleden och anta utmaningen!

Lovisa said...

Det är intressant idé som jag antar man skulle kunna använda i andra sammanhang.

Vilket negativ beteende man nu än har (alla har vi något :) ), bara att skaffa ett armband och byta arm så fort man kommer på sig själv med det negativa.