Friday, January 21, 2011

Lite om mitt "kosttänk"

Jag har ju lagat lite LCHF-mat senaste tiden och har nu lovat en trogen bloggläsare att utveckla mina tankar lite :). Först och främst, jag tycker att det är himla bra recept på olika LCHF-sidor (för inspiration, följer sällan recept tyvärr). Där finns enkel, god och nyttig mat som bidrar till lite nytänk i och med att kolhydraterna utesluts/minskas.

Jag gillar att äta plockmat typ avocado (nähä?), goda ostar, kallskuret, rödbetor med fetaost till middag - ingen tillagningstid alls. En bit fetaost till frukost är ju perfekt! :) Eller ägg och bacon!

Sedan finns det så många goda tilllagade rätter också! Blomkålspurén är såååå god. Vi åt den till en fiskgryta idag och alla i familjen loves it! Morotsmos och mos på olika rotsaker är också supergott (fast kanske inte så LCHF men men). Givetvis med grädde och smör! Dessutom perfekt bebismat! Broccoli är också utmärkt som tillbehör.

Men jag kör ingen strikt diet eller så men det känns onödigt att äta onyttigt bara för att man har dålig fantasi. Med lunch och middag är det ju 14 mål per vecka och min tanke är att dra ner/ta bort stora kolhydratkällor i ungefär hälften av målen. Köttfärssås med spagetti istället för spagetti med köttfärssås, är ett smart tänk (lchf.se).

Det ska vara lätt att äta nyttigt. Istället för att säga "inga chips" så säger jag en "fet ostbricka med smarriga tillbehör" istället. :)

En annan kostfilosofi jag haft ett bar tag nu är att undvika halvfabrikat och köpa ekologiskt (inget extremt här heller). Idag gjorde jag och Vilmer 3 olika sorters glass med mycket grädde och ägg och lite florsocker. Smaksatta med 1) markattas kakao (oslagbar kakao) samt kolasås, 2) Passionsfrukt och citron, 3) Kanel. Glass man gör själv är en helt annan sak än köpeglassen. Galet god. Säg till om ni vill ha recept.

Nu är det din tur! Hur ser din kost ut?

6 comments:

Mia said...

Klart vi vill ha glassrecept :)
Har du provat att röra ned saffran i glassen ... muuuuuuuuums!

Katarina said...

Mia: Okej, det kommer! :) Tack för tipset, saffran är gott!

Ninen said...

oj jag hade också tänkt fråga, nu slapp jag :) jag har också rullat in i lågkolhydratvärlden nämligen, men är mer inne på primal/stenålderskost inspirerad av mark sisson (www.marksdailyapple.com). jonas colting är inne på liknande spår och har släppt en del böcker på svenska i ämnet, men jag har lite svårt för böcker där man inte bemödat sig med att ta med en endaste kvinna på bild så jag är hans fan lite motvilligt och i smyg. heh. har inte marks bok heller men hänger en hel del på hans blogg vilket räcker rätt långt... jag är striktare än du, för jag har märkt sådana fördelar med kosten att det är svårt att gå tillbaka (och så är det lite lättare att vara strikt tycker jag med primal). just den här veckan har jag tränat väldigt mycket så då provade jag att vara mer lössläppt vad gäller mjölmat, men det mådde jag mest illa av! åt en semla igår och höll på att dö av min mages gasbildningar, måste hitta nån lösning på det för jag älskar semlor. men ju mindre mjölmat jag äter desto känsligare blir jag om jag verkligen äter det. med paleo "får" (man får ju göra hur man vill i slutändan ändå) man äta tex rotfrukter vilket känns viktigt för mig då jag är naturmupp och inte vill äta kött stup i kvarten. mark sisson inspirerar dock till att äta av alla delar av djur, det är rätt spännande tanke och nåt som verkligen är miljötänk. primal är den "diet" som jag lättast kan kombinera med miljömedvetenheten, vilket är skönt då man lätt och fort kan få dåligt samvete om man inte är vegetarian eller mer.

man får experimentera för att hitta vad som passar en näringsmässigt och livsstilsmässigt, tänker jag rätt och slätt.

Ida said...

Mitt bästa tips när det gäller köttfärssås är att strimla lite vitkål och koka snabbt med olja och salt i vattnet. Så äter man det istället för spagetti.

Anonymous said...

Oj, så mycket nya, roliga inlägg och fina bilder du har på bloggen! Har missat massor så det var en härlig överraskning när jag kikade in (hinner knappt sitta vid datorn längre..). Kul med ditt kost-tänk. Jag tror absolut att mindre kolhydrater öker välmåendet, vi äter alldeles för mycket av det i förhållande till hur vi rör oss. Tror dock på en balans av allt- lagom med protein, fett och kolhydrater, men balansen måste man själv hitta. Det är så individuell. Det där kan vi nog prata länge om :) Kram /Cillidill

Anonymous said...

Jag tycker att man ska börja med träningen först och sen börja plocka bort den onyttiga maten...annars blir de för jobbigt.
Sen till att plocka ut saft, dricka, godis, chips, snabbmat,fikabröd under veckorna. Sen på helgen får man välja EN sak.
Efter de ökar man med träningen.
Så de blir succesivt.
De har fungerat för mig och jag har tappat 19kilo och är idag storlek 38 ist för 44.¨
//Linda